Krossa kroppsidealen

Från det jag var liten så har jag blivit inprintad att min värde många gånger sitter i hur man ser ut.
Man ska inte ha övervikt, man ska inte ha förstora muskler, man ska ha ett vackert leende och man ska ha stora ögon.
Helst ett gap mellan låren, gud bevare om du har gäddhäng på armarna och börja inte ens prata om dubbelhakan.
Fett på magen eller på andra delar på kroppen och då har vi en uppläxning/nertryckning tills man förstår att smal ska man vara.
Du kan inte bära bikini för då skrämmer du bort andra på stranden, om du bär för tighta kläder så ser du ut som en uppstoppad korv.
Tuttarna ska vara stora, röven ska vara lika stor, midjan ska vara knappstorlek, långt hår och felfri, ät helst ingenting om det ger resultat.

Jag har hört det hela min uppväxt och i mitt vuxna liv, hemma, i skolan, på jobbet, ect – överallt.
Om du bara gick ner lite i vikt så skulle du vara vacker, om du tappade fem klädstorlekar så skulle pojkar tycka om dig.
Flickorna skulle inte vara lika elaka emot dig om du bara förändrande dig, färgade håret kanske och bar lite mer märkeskläder.
Bär svarta kläder, hel täckande så ser du betydligt mindre ut. Stå i den här vinkeln så ser du mindre ut och du får större muskler.
Du kanske skulle operera dig så du blir vacker. Banta. Ät inget. Träna som en jävla galning. Bär bara det senaste. Tappa dig själv.
Låt dina ångest äta upp dig in från så länge du är snygg enligt andra, det spelar absolut ingen roll om du tycker det själv eller inte.
Ska du verkligen äta det där? Tänk på bantningen. Alltså, du har vacker personlighet men om vi ska dejta får du gå ner i vikt först.
Vad fet du är. Du får bara ta bild ur min snygg vinkel. Fatta vad söt hon/han skulle vara om han förlorade vikt, klippte sig och bar annat.
Du bär för lite smink, du bär för mycket smink, kan du inte sminka dig. För fina kläder, för fula kläder, för mycket mjuka kläder.

Känns det bekant? 
Det tror jag säkert, det ovanför är bara en del av alla saker jag har hört sägas till mig genom åren.
Det är inte konstigt jag har fullkomligt skev bild på mig själv och varför jag har kraftig ångest när jag ser mig i en kropps stor spegel.
Jag har under flera år burit svarta kläder, hel täckande kläder, leggins på sommaren för inte ska någon se mina tjocka lår.
Minns inte sist jag ägde en bikini som jag bar och jag är inte helt bekväm när jag står naken eller om jag får en komplimang om mitt utseende.
Jag är inte ens stolt över lyckats gå ner sjukligt mycket ner i vikt eller hur mycket min kropp har fått stå ut med misshandel genom åren.
Tack vare alla och deras jävla idiot kommentarer om mig och min kropp som de någonsin har haft rätten att kommentera den,
eller som de någonsin har haft rättigheten till säga hur jag ska se ut eller att de ens fattar att alla kommentarer har skadat min självbild i åratal.

Idag har jag bestämt mig för jobba på min självbild och sluta förminska mig som person.
För jag är vacker, jag har bristningar, jag har övervikt kvar, jag har stora muskler, jag har gäddhäng och jag har en jävla vinnar personlighet.
Jag tänker sluta upp att lyssna på min hjärna som trycker ner mig med ord och skam känslor om min kropp även om det kommer ta tid.
För jag är mer än bara min kropp, jag är Anneli. Jag är en dotter, syster, en moster, ett barnbarn, en bästa vän, en vän, en kärlek, en sambo,
en arbetare, en kämpe, en överlevare, en träningsfantast, en musikfantast, en drömmare, en visionär och en inspiration.
Jag är även snäll, glad, har fullkomligt dålig humor, jag är snabbtänk och kvick till svars, jag har ångest och jag har varit ledsen och sårad.
Jag har gett upp drömmar och jag har fångat dem, jag älskar med hela mitt hjärta och jag ger mig inte i första taget.

Men alla de sakerna kan man inte se på min kropp, så varför i helvete håller vi människor på definiera oss med våran kropp?
Ja, jag är tacksam för att min kropp har lyckats bära all övervikt i alla år, jag är tacksam för jag har en otroligt stark kropp.
Jag är tacksam för jag kämpar varje dag för ha en hälsosam relation till mat och träning, jag är tacksam för min kropp har skyddat mig i bilolyckor och jag är tacksam för att min kropp har hållt ut efter alla slag, sparkar och puttar som du fick emot dig.
Jag är himla tacksam för många saker min kropp gör och har gjort för mig och jag hoppas kroppen du fortsätter göra det för mig,
men jag ska bli mer tacksam och jag ska älska dig kroppen för du är vacker, precis som min personlighet.

#fuckkroppsidealen #fuckideal #nobodyshame #jagärvacker

76 thoughts on “Krossa kroppsidealen”

 1. Känner igen mig så i detta =(
  Det är jobbigt att andra kommenterar någons vikt öht.
  Dock har min vikt gått alldeles för långt, jag är en vandrande hälsofara.

  1. Jag förstår vad du menar, jag har också övervikt.
   Men vi måste också hitta så det blir en hälsosam balans, det går inte göra det på ett farligt sätt.
   Det blir aldrig bra, riskerna är höga för utveckla andra beroenden eller rent ut av sjukdomar.
   Jag finns om du vill ha stöd eller hjälp, kramar 🙂

  1. Tack så mycket Sara!
   Vad roligt att du tycker det 🙂
   Dock så ska bloggen få lite annat utseende till nästa vecka som jag ser fram emot!

 2. Du är fantastiskt vacker precis som du är!
  För 5-6 år sedan var jag sjuk i anorexi. Vägde 42 kg som minst och var helt förstörd. Så kommer det fram en gammal kompis till mig och säger: gud va fin du är nu! Så när jag vägde mer var jag inte fin? Men när jag såg ut som ett skelett, dålig hy, stripigt livlöst hår och ingen mens var jag fin? Jag var inte fin! Jag var otroligt sjuk!

  1. Tack snälla du!
   Alla gånger menar inte folk att vara elaka heller, de menar väl när de säger vissa kommentarer för de tror att de gör en glad.
   Men ja, vara sjuk är hemskt och du har gått så långt från där du började. Heja dig <3

 3. Finns inget mer att säga! Det finns inget annat att säga. Jag hatar hur världen är präglad av dessa ideal. Hur vi inte kommer vidare och kan släppa att alla är så fina som de är?!

  1. Ja, precis!
   Det är en lång kamp för industrierna tjänar pengar på det. Tyvärr.
   Men det går att må bättre, att må bättre med sitt utseende. Det går, jag lovar.

 4. Jättebra skrivet av dig! Hatar kroppsideal och allas jäkla åsikter hit och dit… Du är fin som du är och ska vara stolt över dig själv! <3

  1. Ja, det är verkligen en skev värld vi lever i.
   Tack så mycket, jag gör mitt bästa för nå dit 🙂

 5. Visst är den 🙂
  Superbra inlägg! Är också så trött på hur medier och andra printar in i folks hjärnor hur man ska se ut. Jag ser tjejer som mår dåligt och har ätstörningar nästan dagligen nu för tiden.
  Och att du ska ändra på dig??? Det är det dummast jag hört. Så länge man själv mår bra så tycker jag att andra kan skita i hur man ser ut.
  Du är jättefin som du är <3 Det är väldigt trist att dagens samhälle är så ytligt, tror inte att någon mår bra av det

  1. Ja, det är verkligen tragiskt att psykisk ohälsa har blivit en folksjukdom och vi matar den bara mer och mer.
   Tyvärr har jag haft en trasig barndom och skolgång som formade det. Men jag jobbar varje dag för inte må så 🙂
   Tack fina du. Kramar!

 6. Så himla fin text❤️ Tråkigt nog känner jag också igen mig i det du skriver. Det är verkligen sorgligt att många känner eller har känt det du beskriver!

  1. Tack så himla mycket!
   Det är nog så, vi alla påverkas av skönhetsidealen på ett eller annat sätt.

 7. Hej! Allt du har fåt stå ut med, kommentare m.m gör mig förbannat ledsen. Men jäklar vad bra du skriver,Snyggt. ❤
  Kommer du och farsan ner till lidköping på power meet 😉

  1. Hej! Tack så mycket, det gör mig glad att du tycker det 🙂
   Tyvärr, min pappa är sjuk så han har inte någon ork för det just nu tyvärr.
   Men det hade varit roligt 🙂

 8. Världens panginlägg, hoppas många lägger denna text bakom örat tills nån vill spy ut en ful kommentar till en annan, så har man detta i minnet.
  Alla är lika fina, vi ser ungefär likadana ut på insidan.
  Du är vacker exakt som du är Anneli!
  You go girl 🙂

  1. Vad glad jag blir av din kommentar, det hoppas jag verkligen folk gör.
   Det försöker jag även göra, det tar tid. Tack, vad du är söt <3

 9. Så bra skrivet!! Du har lika stor rätt att visa sig i bikini som alla andra. Du ska INTE gömma dig eller skämmas för din kropp. Det behövs fler som vågar visa sig och sina kroppar så inte alla unga tror att det bara finns smala/vältränade kvinnor. Det finns många andra och dom är lika fina! Alla ska få finnas och vara stolta över sina kroppar. Så mycket fokus på utseende att jag blir galen! Önskar det vore annorlunda. Stor kram

  1. Tack så mycket Ida! Jag håller med, man ska inte behöva hålla på skämmas för hur man ser ut.
   Vi alla är vackra. Dessutom bara för jag är stor så betyder det inte att man inte är vältränad, det är roligt när folk tror det.
   Men jag vet vad du menar, det gör en inte klok på det. #FUCKIDEAL

 10. Bra skrivet! varför hacka på hur nån ser ut liksom, vad säger det egentligen om den personen som fäller kommentaren … ? :/
  Har också fått kommentarer, när jag var yngre-men då var det åt andra hållet .. ska du var så Där smal, du äter väl mmm .. gud så tröttsamt och störande 🙁

  Kram

  1. Ja, håller med. Det är så tröttsamt, spelar ingen roll vilket håll det är åt.
   Folk borde fatta att om de fick höra det så skulle det göra ont för dem.
   Men okunskap och de tänker inte längre än vad näsan sitter. Kram!

 11. Wow, himla underbart inlägg, grym är du! <3 Sv: Jag gick humanistiska på gymnasiet, då med inriktningen språk, och då jag fick välja till ytterligare ett språk valde jag kinesiska, mycket för att jag gillar Asien och framförallt Sydkoreas musik. ^^

  1. Tack gullet! Det är du med 🙂 <3
   Åh vad coolt, ja k-pop är faktiskt riktigt bra även om jag inte riktigt vet vad de alltid sjunger om om jag inte googlar på det 🙂

 12. Jävla vad fint skrivet! Börja nästan böla. Känns som att de var riktat till mig 😢❤ tack!

 13. Jag HATAR kroppsidealen. Att dom ens ska finnas är så fruktansvärt onödigt, varför värdera en människa utifrån dennes utseende?
  Jag tycker att dela hela har gått för långt. Ena parten förespråkar ett sjukt ideal medan den andra parten trycker ner idealen. Media sägs promota ätstörningar för att dom visar upp smala kroppar med gud förbjude om du skulle vara för tjock.
  INGET är rätt, varken hit eller dit. Media förespråkar inte ätstörningar för det är så modellerna ser ut, dom är födda så och det är okej. Det samma om man är större, det är okej. Vad som räknas är personen innanför utseendet.

  1. Det gör jag med, det har gått så sjukligt för långt.
   Jag vägrar vara en del aktighet av det, jag tänker älska mig och min kropp.
   Du får se ut som du vill, så länge du inte är tjock har jag hört mer än 100000 gånger.
   Men du är inne i rätt tänk 🙂

  1. Heller hur, det kan dra så långt pepparn växer! hoppas allt är bra med dig 🙂
   Han bor i San Fransicso så det ska bli skitkul!

 14. Du är så vacker och härlig person samt grymt modig som delar med dig! Väldigt bra och peppande skrivet!

 15. du är vacker precis som du är så är vi alla. Jag har själv börjar total ignorera allt det där. Här om dagen skulle chefen ta kort på mig för en grej, och istället för att be henne ta en ny och en ny eller kanske en annan vinkel eller ett annat ljus så tittade jag bara ner på kortet å ”ja men de e ju så jag ser ut” le och gå vidare.. HYLLAR DIG…

  1. Vad fina ord snälla du.
   Men det är starkt av dig, jag vet hur jobbigt det kan vara att bli fotograferad av andra.
   Dessutom är du redan fin, i alla vinklar 🙂

 16. Tänk om vi alla kunde få utrymme att vara dem vi är. Både till sättet och utseendet. Och på samma sätt respektera andra vi möter. Tänk om vi alla kunde både ge och ta plats. Livet skulle bli så mycket rikare och vackrare!

 17. Vad starkt skrivet att du delar detta! Kroppen är egentligen bara något som ska få oss att leva. Ha roligt. Ta oss mellan platser. Förvara det vi behöver för att överleva. Sjukt att det fått sånt fokus. Kram!

  1. Tack Isa!
   Det är så, vi har skeva bilder på hur vi ska se ut än att tänka på hur fina vi egentligen är.
   Fokuset är alltid förbättring, framtiden eller om jag bara skulle vara istället för på att detta är jag, jag är snygg och jag ska leva livet just nu.
   Kram

 18. Du är vacker och underbar! Låt ingen någonsin mer få dig att känna att du är något annat än det, hjärtat.❤

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *